Puluboin ja Ponin kirja elokuvaksi

9789511265092 (1)
Puluboin ja Ponin kirja.

Pohjola-filmi on ostanut Veera Salmen suositun lastenkirjan Puluboin ja Ponin kirja elokuvaamisoikeudet. Suunnitteilla oleva koko illan näytelmäelokuva sai Suomen Elokuvasäätiön kehittelytukea kesäkuun 2015 päätöskokouksessa.

Kirja ja elokuva kertovat seitsemänvuotiaasta Mai-tytöstä eli Ponista jota lähestyvä koulun alku pelottaa, sekä suurisuisesta hakaniemeläisestä toripulusta Puluboista, joka ei pelkää mitään. Rehevä huumori ja anarkistinen kohellus ovat nostaneet kirjat lasten suosikeiksi.

Puluboin ja Ponin kirja on kirjailijaksi ryhtyneen lastentarhanopettaja Veera Salmen esikoisteos. Kirja ilmestyi vuonna 2012 ja nousi heti menestykseksi. Veera Salmi sai viime vuonna Kaarina Helakisa palkinnon tunnustuksena merkittävästä kirjallisesta saavutuksesta lasten- ja nuortenkirjallisuuden alueella.

Veera Salmi. Kuva Pekka Holmström 2012

Ennen elokuvaakin Puluboi ja Poni ovat esiintyneet monessa eri ilmaisumuodossa. Kirjan kustannusoikeudet on myyty Ruotsiin ja Tanskaan. Ylen radioteatteri on tehnyt Puluboi-kirjoista luentasarjat, kirjoihin perustuvia näytelmiä on esitetty ja esitetään muun muassa Kaarina-teatterissa, Anjalankosken teatterissa ja Päivölä-teatterissa. Talvella 2015 Puluboi nousi Kansallisteatterin lavalle ja oli sekä arvostelu- että yleisömenestys. ”Puluboin menestykseen uskovat myös jälleenmyyjät ja yhteistyökumppanit. Olemme valtavan innoissamme Puluboista”, kertoo Emma Alftan Otavalta.

Elokuvaa käsikirjoittaa Hannamaija Matila yhdessä Veera Salmen kanssa, ja sen tuottaa Pohjola-filmin Elina Pohjola. Puluboin ja Ponin leffan suunnitellaan valmistuvan valkokankaille vuonna 2017.

Pohjola-filmi on pohjoiseen elokuvaan erikoistunut tuotantoyhtiö, joka tekee pitkiä ja lyhyitä elokuvia, dokumentteja ja fiktiota. Yrityksen perustivat Elina ja Mike Pohjola vuonna 2009.