Marzia, ystäväni -dokumenttielokuva saa ensi-iltansa 7.4.2015

“Unelma rakkaudesta, vapaudesta ja rauhasta Afganistanissa.”

Kirsi Mattilan dokumenttielokuva Marzia, ystäväni saa ensi-iltansa 7.4.2015 elokuvateattereissa ympäri maan. Elokuvan päähenkilö vierailee Suomessa tällä viikolla.

Marzia, ystäväni kertoo tarinan parikymppisestä toimittaja Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia.

Marzian tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin: on kyse ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään. Elokuva seuraa Marzian elämää keväästä 2011 vuoteen 2014, jolloin kansainvälisten joukkojen oli määrä lähteä Afganistanista.

Esiintyminen elokuvassa ja yksin matkustaminen ilman miespuolista sukulaista ovat afganistanilaiselle naiselle harvinainen ja rohkea teko. “On suuri vaara, että naapurusto leimaa Marzian huonoksi naiseksi, jos he saavat tietää matkasta. Maassa on monia, jotka ovat valmiita tappamaan, jos katsovat, että nainen käyttäytyy liian vapaasti”, sanoo elokuvan ohjaaja Kirsi Mattila.

Kirsi Mattila lähti vuonna 2009 ensimmäisen kerran Naistoimittajat ry:n mukana vapaaehtoistyöhön Afganistaniin kouluttamaan paikallisia naistoimittajia. Hyvin pian hän vakuuttui siitä, että Afganistanin rohkeista, moderneista naisista täytyy tehdä dokumenttielokuva.

Elokuvasta lisää täällä.