Dox@net rahoittaa Klikkaussodan

Alkuvuonna käynnissä ollut hankehaku Dox@net on saapunut päätökseensä. Suomen elokuvasäätiö, Yleisradio ja AVEK ovat valinneet viisi dokumenttielokuvahanketta, joissa kussakin toteutetaan viisi 3-5-minuuttista lyhytdokumenttia. Ajatuksena oli tuottaa dokumenttilyhäreitä nettiin ja netin ehdoilla.

Yksi valitusta viisikosta on Pohjola-filmin tuottama Klikkaussota, jonka eri osat ohjaavat Salla Sorri, Wille Hyvönen, Iris Olsson, Markus Kåhre ja Reetta Aalto.

KLIKKAUSSOTA

Netti ja nopeasti kehittyvä arkitekniikka on räjäyttänyt videomateriaalin leviämisen netin kautta. Kuka tahansa voi ladata nettiin videon, joka saa enemmän katsojia kuin mikään yksittäinen tv-ohjelma. Mutta mikä tekee videosta hitin? Nyt viisi tekijää julistaa keskenään kilpailun siitä, kenen video saa eniten klikkauksia. Kaikki, paitsi lainvastaiset keinot päämäärän saavuttamiseen ovat sallittuja. Tulemme näkemään niin paljasta pintaa, laulukilpailua kuin kuuluisuuden henkilöitäkin. Kilpailu tulee olemaan kiihkeä, vain klikkausten määrä ratkaisee.

Valintaraati kuvailee projektia näin: “Vahvan tekijäjoukon hulvaton ja energinen hanke pyrkii vakavissaan keräämään lyhytdokumenteille katsojia verkossa samalla ironisoiden ja asettaen kysymyksiä verkkokäyttäytymisestämme elokuvien aiheiden vaihdellessa pillusta änkytykseen ja sodasta erroreihin sekä meemi -tekijöihin.”

Dox@netiin tuli ehdotuksia yhteensä 73 sisältäen suunnitelmat n. 365 lyhytdokumentin toteuttamisesta. Eniten ehdotuksia tuli vapaaehtoiseen ”hyväntekemiseen” ja naisen seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Valintaraati poimi ehdotuksista jatkoon kymmenen parasta, joista tapaamisien ja keskustelujen jälkeen valittiin tuotantoon lopulliset viisi elokuvapakettia.

Muut hankkeeseen valitut kokonaisuudet ovat Areenan leijonat ja lampaat (Tühma Audio/Visual Oy, Tiimi: Susanna Kuparinen, Jari Hanksa, Konsta Väänänen ja Anna Rombach), Karsinasta kauppaan (Liisa Juntunen / napafilms oy, Ohjaus: Marika Väisänen), Tyngden av Jante (4KRS Films, ohjaus: Oskar Forstén ja Arthur Franck) ja Elokuvia Mannerheimista (Zodiak Finland Oy / Sari Lempiäinen, ohjaus: Katri Lautamatti ja Jarkko Virtanen).

Dox@net hankkeen elokuvia esitetään YLE Areenassa tammikuusta 2015 alkaen. Lisätietoa täältä.