Sirocco

Lyhyt fiktio

Miten käy, kun yksinäinen nainen löytää vauvan roskiksesta, eikä kerro kenellekään vaan päättää pitää vauvan itse? Lyhytelokuva Sirocco Perustuu Tuuve Aron Merkki -nimiseen novelliin.

OHJAAJAN SANA

Mikko Kuparinen

Tutustuin kirjailija Tuuve Aroon vappuna 2010. Hän ehdotti tehtäväksi lyhytelokuvan novellistaan Merkki, joka oli ilmestynyt jo vuonna 2006. Luin tekstin ja se teki minuun vaikutuksen.

 

Tuuven ohella hankkeessa oli alusta lähtien ollut mukana näyttelijä Eeva Putro, joka tulisi näyttelemään elokuvan pääroolin. Oli minulle ohjaajana uusi tilanne, että pääroolin esittäjä oli valittu jo valmiiksi. Alusta asti oli kuitenkin selvää. että Eeva sopii rooliin erinomaisesti. Tämän elokuvan tapauksessa kirjailija ja näyttelijä pikemminkin valitisivat ohjaajan. Tuottaja Elina Pohjola kiinnostui myös hankkeesta ja päätimme lähteä viemään sitä yhdessä eteenpäin.

Novellin päähenkilö oli outo mutta kiehtova nuori nainen. Hän toimi kyseenlaisella tavalla, mutta silti huomasin toivovani hänelle hyvää. Tämä ristiriita kiinnosti minua. Tarina oli rohkea ja omaperäinen, sellainen joka tuntui sopivan hyvin elokuvan lähtökohdaksi.

Tuuve Aron vahvasti kirjallisessa novellissa päähenkilön omintakeinen tapa hahmottaa maailmaa ilmeni pääasiassa subjektiivisen ajatuspuheen kautta. Kieli oli Aron kerronnalle olennainen väline, ja halusin kääntää kirjallisen novellin elokuvalliseksi lyhytelokuvaksi. Siitä oli tultava ikään kuin visuaalinen vastine Aron tyylille. Halusin karsia puheen ja korvata sen teoilla ja elävillä kuvilla.

SIROCCO kertoo siitä miten kohtaloonsa tyytynyt henkilö uskaltaa tarttua hetkeen ja toimeen, sen sijaan että vain tyytyisi ja alistuisi. Se kertoo siitä miten jokainen meistä tarvitsee toista ihmistä ja kokemusta siitä että se mitä elämässään tekee on elintärkeää.

TUOTANNOSTA

Mikko Kuparisen uusi lyhytelokuva Sirocco kertoo ujosta ja yksinäisestä Raisasta. Raisa välttelee ihmiskontakteja, mutta löytää tarinan alussa kerrostalonsa roskakatoksesta hylätyn vauvan.

Ohjaaja Mikko Kuparinen muistetaan erityisesti Tuntematon sotilas –näytelmän tv-version ja Mobile Horror –tv-elokuvan ohjaajana. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Rakkauden rasvaprosentti tulee teattereihin ensi talvena.

Eeva Putron tulkitsemassa Raisassa on jopa autistisia piirteitä ja elokuva onkin saanut tutkimus- ja rahoitusapua Autismi- ja Aspergerliitolta. Putro on opiskellut näyttelijäntyötä Pietarin Teatteritaiteen Akatemiassa, jonka aiempia suomalaisia kasvatteja on esimerkiksi Venäjällä elokuvanäyttelijänä suosioon noussut Ville Haapasalo. Eeva Putro valmistui koulusta 2008, minkä jälkeen hän on työskennellyt mm. Kansallisteatterissa, Espoon Kaupunginteatterissa, sekä kotimaisissa tv- ja elokuvatuotannoissa.

Sirocco pohjautuu Tuuve Aron Merkki ja muita novelleja -kokoelman (WSOY, 2006) niminovelliin. Merkkiä on laajasti kiitelty sen tarinasta, omintakeisesta päähenkilöstä ja kielestä, ja kokoelma voitti Kalevi Jäntin palkinnon. Aron tuore tarinakokoelma Himokone ilmestyi maaliskuussa 2012.

Elokuva lähti liikkeelle poikkeuksellisesti Aron ja Putron ajatuksesta tehdä Merkistä lyhytelokuva, jonka pääosassa Putro näyttelisi. He esittelivät ajatuksen ohjaaja Mikko Kupariselle, joka innostui heti. Pian mukaan tuli myös tuottaja Elina Pohjola uuden Pohjola-filmi –tuotantoyhtiönsä kanssa.

Pohjola-filmi on elokuvatuotantoyhtiö, jonka on perustanut Taideteolliseen Korkeakouluun graduaan tekevä elokuvatuottaja Elina Pohjola yhdessä kirjailijamiehensä Mike Pohjolan kanssa. Pohjola-filmin edellinen lyhytelokuva, yhteistuotanto Baabelin metsä, voitti syksyllä 2010 Berliinissä Prix Europa –palkinnon Languages Through Lenses -kategoriassa. Tällä hetkellä Pohjola-filmillä on tuotannossa sekä kehittelyssä useita elokuvia eri tekijöiden kanssa.

Sirocco kuvattiin syksyllä 2011 ja se valmistui keväällä 2012. Sirocco tarkoittaa Välimeren alueelle Afrikasta puhaltavaa tuulta. Suomessa sen kosketuksesta voi vain haaveilla.

Käsikirjoitus: Mikko Kuparinen, Elina Pohjola, Mira Muikku
Perustuu Tuuve Aron novelliin Merkki
Ohjaus: Mikko Kuparinen
Kuvaus: Juice Huhtala
Lavastus ja pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio
Leikkaus: Matti Näränen
Tuotanto: Elina Pohjola

Rooleissa: Eeva Putro, Tuukka Martiskainen, Luna Huotari

Kuvaukset: loka-marraskuu 2011
Ensi-ilta: Kevät 2012
Käsikirjoitustuki: AVEK / Timo Korhonen
Kehittämistuki: Suomen Elokuvasäätiö / Joona Louhivuori
Tuotantotuki: SES / AVEK
Yhteistyössä: YLE / Sari Volanen

Festivaalilevitys: Suomen elokuvasäätiö

Kansainvälinen levitys ja myynti: Ouat Media

Festivaalit:
Palm Springs Internationa ShortFest / Kalifornia, USA (2012)
Overlook International Short Film Festival / Italia (2012) kunniamaininta
Rakkautta ja Anarkiaa / Helsinki (2012)
Ozu Film Festival / Italia (2012)
Tallinnan Sleepwalkers -lyhytelokuvafestivaalit (2012)
Helsingin lyhytelokuvafestivaalit (2012)
XIX Capalbio Cinema ISFF / Italia (2012)
Tampereen lyhytelokuvajuhlat (2013)
Mecal International Short Film Festival / Espanja (2013)
River Film Festival / Italia (2013)
Open Place International Short Film Festival / Latvia (2013)
Odense International Film Festival / Tanska (2013) pääpalkinto
Artova Film Festival (2013) parhaan fiktion palkinto
11th International Festival Signes de Nuit / Ranska (2013)
West Nordic International Film Festival / Norja (2013)
Toronto International Short Film Festival / Kanada (2013)
Istanbul International Short Film Festival / Turkki (2013)
Cellu l’art Film Festival / Saksa (2016)

Palkinnot:
Overlook International Short Film Festival / special mention
Odense International Film Festival / pääpalkinto parhaasta elokuvasta
Artova Film Festival / paras fiktio

Linkki suomenkieliseen fact sheetin aukeaa tästä.
Linkki englanninkieliseen fact sheetiin aukeaa tästä.

Juliste: