Kummisetäni thaimorsian

Pitkä dokumenttielokuva

Elokuva esittiin YLEn Dokumenttiprojektissa 26.8. ja 31.8.2013 keräten ennätyselliset 515 000 katsojaa.

"Voiko suomalaisen miehen ja thaimaalaisen naisen rakkaus olla aitoa?"

Willellä on ongelma. Hänen kummisetänsä, savolainen lihakauppias Seppo rakastaa thaimaalaista Piniä. Miten länsimaisen miehen ja thaimaalaisen naisen välillä voisi olla todellista rakkautta? Kyse on pelkästä ostetusta rakkaudesta, kaunistellusta prostituutiosta. Keski-ikäinen mies tahtoo saada seksiä ja alistaa nuoren naisen valtansa alle, thainainen puolestaan haluaa turvatun toimeentulon.

Asia on hiertänyt Willen ja kummisedän välejä jo Sepon edellisen thaimaalaisen naisystävän ajoilta. Nainen ei kuitenkaan rakastanut Seppoa vaan hänen rahojaan.

Wille kertoo epäilyksistään kummisedälleen. Seppo haluaa näyttää Willelle millainen suhde todellisuudessa on ja pyytää tämän kuukaudeksi mukaansa Pinin luo Thaimaan Buriramiin.

Wille lähtee matkaan, seuraa pariskunnan elämää lakkaamatta ja kiusaa heitä päivittäin kysymyksillään sekä mitä älyttömimmillä rakkauden testeillään. Onko rakkaus aitoa?

Ohjaajan sana

 

Kun Seppo, kummisetäni, enoni ja rakkain sukulaiseni, kertoi aikeistaan viedä thaimaalaisen tyttöystävänsä vihille, en todellakaan uskonut rakkauden aitouteen. Olin aivan varma, ettei kyse voinut olla mistään muusta kuin kummankin puoleisesta huijauksesta, kaunistellusta prostituutiosta. Näin suhteessa vain ennakkoluuloni: taloudellisen, kulttuurillisen ja yhteiskunnallisen epätasa-arvon. Minua hävetti, että yksi noista naisia alistavista sovinisteista oli oma kummisetäni. Minun oli saatava hänet ymmärtämään, mitä hän oli tekemässä.

Samaan aikaan minuun sattui se tosiseikka, että yksi läheisimmistä ihmisistäni rakasti sydämensä pohjasta, mutta minä en voinut hyväksyä hänen rakkauttaan. Ennakkoluuloni sattuivat minuun. Saarnaan suvaitsevaisuudesta ja vannon monikulttuurisuuden nimeen, mutta suhtauduin ehdottoman ennakkoluuloisesti yhteen ihmisryhmään, thaimaalaisiin naisiin. En tahtonut suvaita suvaitsemattomuutta – varsinkaan itsessäni. Samaan aikaan kuitenkin tiesin, ettei elämän runtelema Seppo kestäisi enää yhtäkään pettymystä rakkauselämässään.

Jotta saisin rauhan, oli minun päästävä selvyyteen heidän rakkaudestaan ja sen totuudellisuudesta. Sepon vastaväitteet olivat minulle vain sanoja. Minun oli nähtävä omin silmin, mistä on kyse ja antaa pariskunnalle itselleen puheenvuoro.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Wille Hyvönen
Dramaturgi: John Webster
Kuvaus: Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio
Leikkaus: Matti Näränen
Graafinen suunnittelu: Atte Karttunen
Tuotanto: Elina Pohjola

Kuvaukset 03-06/2011
Ensi-ilta Varkaudessa 9.11.2012, muut kaupungit 16.11.2012

Kehittämistuki: Suomen Elokuvasäätiö  / Elina Kivihalme
Ennakkovalmistelutuki: AVEK / Timo Korhonen
Tuotantotuki: SES / AVEK
Yhteistyössä: YLE / Erkki Astala

Festivaalilevitys: Suomen elokuvasäätiö
Kansainvälinen levitys ja myynti: Ouat Media

Kummisetä on valittu EDN:n (European Documentary Network) järjestämään Twelve for the Future -yhteistuotantoworkshoppiin.

Festivaalit
Nordisk Panorama 2012, kilpailusarjassa New Nordic Voices
Helsingin lyhytelokuvafestivaalit 2012 (kunniamaininta ammattilaisdokumenttien sarjassa)
IDFA 2012, opiskelijakilpailusarjassa
VERA Film Festival 2012, Ahvenanmaa
Nordic/Docs 2013, Norja
Reykjavik Short&Docs Festival 2013, Islanti
Gdansk DocFilm Festival 2013, Puola
International Documentary Film Festival Flahertiana 2013, Venäjä
Russian Open Documentary Film Festival “Artdocfest”, 2013, Venäjä

 

Juliste: